Organisatie: een samenwerking tussen RHEA, de Cyclus Biomedische Ethiek UZ Brussel en de Leerstoel Hedendaags Humanisme.
Plaats: Auditorium 5, VUB, Campus Jette
Tijd: 23 november 2023, 18u – 20u
Abstract:
Empirisch onderzoek toont het bestaan aan van impliciete raciale bias en stereotyperingen bij artsen en verpleegkundigen. Een voorbeeld hiervan is dat er minder vaak en minder hoge doses pijnstilling wordt voorgeschreven aan zwarte vrouwen ten gevolge van het op het eerste gezicht onschuldig lijkende stereotype beeld van “de sterke, Afrikaanse vrouw”. De impact van dergelijke impliciete vooroordelen is aangetoond op tal van klinische beslissingen, zoals het aantal vragen dat wordt gesteld tijdens de anamnese, het aantal tests dat wordt aangevraagd, het aantal verwijzingen dat gebeurt, of de behandeling die wordt voorgeschreven.
In dit panelgesprek reflecteren we over de complexe verhouding tussen diagnostiek, medisch categoriseren en social categorizeren. We reflecteren over de betekenis van die impliciete bias in de klinische praktijk. Daarnaast vragen we ons af wat de rol is van de maatschappelijke en institutionele context in het ontstaan ervan. We vragen ons af hoe vanuit de bio-ethiek (niet) over impliciete vooroordelen nagedacht kan worden? Tot slot gaan we dieper in op de vraag wat te doen bij conflicten over discriminatie.
Sprekers: Dr. Lieke Asma (Universiteit Munchen), Dr. Hakki Demirkapu (VUB),
Moderator: Dirk Lafaut (VUB)
Indien u geïnteresseerd bent, kan u zich hier inschrijven